Izba do lamusa - Fedorowski, Jarosław J. (Menedżer Zdrowia, 2010)
W naszym systemie ochrony zdrowia do tej pory funkcjonuje nieaktualne już pojęcie „izba przyjęć”. Dawnymi czasy, gdy możliwości diagnostyki i terapii w warunkach ambulatoryjnych były ograniczone, rzeczywiście w tym miejscu przyjmowano na oddziały większość zgłaszających się pacjentów. Niestety, nikt nie odważył się ostatecznie zerwać z tym anachronizmem.