Giełda, czyli plan C - Stypińska, Anna (Menedżer Zdrowia, 2010)
Coraz więcej placówek medycznych planuje wejść na warszawski parkiet. Przede wszystkim po to, by pozyskać pieniądze na inwestycje. Pierwszą jednostką publiczną, która podjęła taką decyzję, jest Centrum Onkologii w Bydgoszczy. Dziś na giełdzie notowane są zaledwie dwie spółki udzielające świadczeń medycznych – Swissmed i EuroMediCare. Obie radzą sobie ze zmiennym szczęściem. Pionier, czyli Swissmed, dopiero 2009 rok zakończył bez strat. Motorem wzrostu przychodów byli pacjenci prywatni (w 2009 r. zwiększenie przychodów o 74,4 proc.). Z kolei EMC w 2010 r. zanotował niższe wyniki i spadek kursu akcji. Zarząd tłumaczy to inwestycjami: budową szpitali w Piasecznie i w Katowicach oraz modernizacją szpitala w Kowarach, przy jednoczesnym niższym kontrakcie z NFZ.