Czas decyzji - Mołdach, Robert (Menedżer Zdrowia, 2010)
Brytyjczycy oczekujący 100 lat temu na nadejście 1911 r. nie mogli zdawać sobie sprawy, jak rewolucyjne zmiany przyniesie on dla ich zdrowia. Pracujący w Lister Institute w Londynie polski chemik Kazimierz Funk odkrył rolę związków nazwanych później witaminami. Założona przez syna Karola Darwina firma Cambridge Scientific Instrument Company sprzedała przenośny elektrokardiograf sir Thomasowi Lewisowi. W tym samym roku opublikował on monografię The Mechanism of the Heart Beat , która stała się biblią elektrokardiografii. Wreszcie National Insurance Act wyposażył Brytyjczyków w ubezpieczenie zdrowotne. Czy rok 2011 będzie dla zdrowia Polaków równie korzystny? Trudne decyzje mało kto podejmuje z wyprzedzeniem. To cecha wielkich ludzi. W codziennym życiu tych najtrudniejszych wyborów większość z nas dokonuje wtedy, gdy nie ma już odwrotu. Brytyjczycy nie zbudowali systemu ubezpieczenia zdrowotnego z humanitarnej życzliwości dla swego społeczeństwa. Zrobili tak wyłącznie z powodu zagrożenia ze strony rosnącej potęgi imperialnych Niemiec, z którymi konkurowali nie tylko na polu militarnym. Podobnie Polska musi zbudować system dodatkowych prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych nie dlatego, że jest to wzmacniające solidaryzm społeczny panaceum na problemy ochrony zdrowia, ale dlatego, że lepszego sposobu na ustrukturyzowanie prywatnych wydatków na opiekę zdrowotną już nie ma.