Nowoczesna pracownia RTG - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2010)
Co czwarty zakład rentgenodiagnostyki jest dziś ucyfrowiony. Do 2020 r. dzięki finansowemu wsparciu Unii Europejskiej odsetek ten znacznie wzrośnie. Jaki sprzęt wspomaga proces diagnozowania pacjentów? Według ekspertów, w najbliższych latach szpitale będą wyposażane m.in. w skanery CR, cyfrowe aparaty RTG i lokalne systemy archiwizacji PACS (picture archiving and communication system ), a równocześnie nastąpi łączenie poszczególnych podmiotów w regionalne systemy teleradiologiczne, a szerzej – telemedyczne. Największy tego typu system powstaje już na Dolnym Śląsku. W ramach projektu realizowanego przez Agfa HealthCare ucyfrowiona zostanie rentgenodiagnostyka w dziewięciu jednostkach.