Mityczne panaceum - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2010)
Dla osób pracujących w systemie ochrony zdrowia przekształcenia własnościowe polskich szpitali i zmiana formy organizacyjno-prawnej SPZOZ-ów były nadzieją na długo oczekiwane zmiany. Formą uatrakcyjnienia ofert powszechnych – publicznych, wolnym, komercyjnym rynkiem usług medycznych. Niestety ostatnie wydarzenia budzą niepokój co do zasadności tak prowadzonych zmian. Z trwogą odebrałem wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego w sprawie likwidacji publicznego ZOZ-u w Blachowni i wydzierżawienia obiektów szpitala prywatnej firmie. Wyrok może mieć poważne konsekwencje dla procesu dzierżawy lub przejęcia szpitali, w szczególności powiatowych, przez prywatne podmioty. Sąd stanął na stanowisku, że wykonywanie zadań publicznych w zakresie ochrony zdrowia i prowadzenie zakładów opieki zdrowotnej zostało powierzone ustawowo określonym organom administracji rządowej, zakładom publicznym i jednostkom samorządu terytorialnego. Stwierdził, że prowadzenie takiego zakładu jest zadaniem publicznym powiatu.