Choroba Leśniowskiego-Crohna w górnej części przewodu pokarmowego. Doświadczenia własne i przegląd piśmiennictwa - Reszczyńska, Małgorzata; Poniewierka, Elżbieta; Waśko-Czopnik, Dorota; Paradowski, Leszek (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Wstęp : Choroba Leśniowskiego-Crohna ( Crohn’s disease – CD) jest chorobą zapalną jelit. Najczęstszą lokalizacją zmian w CD jest okolica krętniczo-kątnicza, jednak mogą one występować w każdej części przewodu pokarmowego. Cel : Przedstawienie i analiza przypadków CD w zakresie górnej części przewodu pokarmowego w materiale Klinki Gastroenterologii i Hepatologii Akademii Medycznej we Wrocławiu. Materiał i metody : W Klinice Gastroenterologii i Hepatologii w okresie od stycznia 2001 r. do lipca 2010 r. hospitalizowano 668 pacjentów z rozpoznaniem choroby Leśniowskiego-Crohna. Pacjentów z CD wyłoniono, przeszukując dane w bazie pacjentów na podstawie kodu choroby według ICD-10. Przeanalizowano historie chorób wszystkich pacjentów z zajęciem górnej części przewodu pokarmowego. Wyniki : Rozpoznanie CD z lokalizacją w górnym odcinku przewodu pokarmowego ustalono w 7 przypadkach. Wśród wspomnianych pacjentów były 4 kobiety i 3 mężczyzn. W czterech przypadkach zmiany stwierdzono w jamie ustnej, w dwóch w przełyku, w czterech w żołądku oraz w dwóch w dwunastnicy. Wnioski : Rozpoznanie CD powinno być brane pod uwagę u każdego pacjenta z przewlekłymi zmianami zapalnymi, szczególnie w jamie ustnej. Klinicyści powinni rozważyć wykonywanie badań endoskopowych górnego odcinka przewodu pokarmowego u każdego pacjenta z rozpoznaniem choroby Leśniowskiego- -Crohna.