Programowana śmierć leukocytów przez receptory śmierci Fas i TNFR1 u niedożywionych chorych z rakiem trzustki - Kędziora, Sylwia; Słotwiński, Robert; L. Olszewski, Waldemar; Zaleska, Marzanna; Lech, Gustaw; Słodkowski, Maciej; Krasnodębski, Ireneusz W. (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Cel : Ocena programowanej śmierci leukocytów (apoptozy) u niedożywionych chorych z rakiem trzustki w porównaniu z grupą zdrowych ochotników. Materiał i metody : U 72 chorych z rakiem trzustki za pomocą cytometrii przepływowej badano odsetek leukocytów z receptorami śmierci Fas (CD95) i TNFR1. Grupę kontrolną stanowiło 30 zdrowych ochotników. Wyniki : U chorych z rakiem trzustki w porównaniu z grupą kontrolną stwierdzono istotnie podwyższony odsetek komórek CD95+/CD3– oraz istotnie podwyższony odsetek limfocytów z receptorem TNFR1 na powierzchni. Wnioski : Badania wskazują na zwiększoną aktywność proapoptotycznych szlaków sygnałowych i możliwość wzmożonej śmierci leukocytów u chorych z rakiem trzustki. Zmiany te mogą prowadzić do zaburzeń funkcjonowania leukocytów i immunosupresji układu odpornościowego.