Leczenie odmrożeń - Wroński, Konrad; Bocian, Roman (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2010)
Odmrożenie jest uszkodzeniem ciała, które zostało spowodowane przez działanie niskiej temperatury. Objawem odmrożeń są zaburzenia czynnościowe i anatomiczne pojedynczych komórek i tkanek. Do drugiej połowy XX w. odmrożenia dotyczyły głównie żołnierzy. Obecnie problem ten dotyczy przede wszystkim ludzi biednych i bezdomnych mieszkających w zimnym klimacie. W Stanach Zjednoczonych notuje się rocznie ok. 1000 zgonów z powodu zimna. Obecnie znanych jest kilka metod leczenia odmrożeń, jednak chirurgia w leczeniu tej choroby nadal odgrywa ważną rolę. W niniejszym artykule przedstawiono możliwości leczenia odmrożeń i dokonano przeglądu najnowszego piśmiennictwa dotyczącego tego problemu.