Aktualne zasady postępowania diagnostycznego w pokrzywce - Czarnecka-Operacz, Magdalena (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Pokrzywka jest częstą dermatozą o złożonej i niejednorodnej etiologii. Jej rozpoznanie jest zazwyczaj łatwe, natomiast określenie przyczyny występowania objawów chorobowych stanowi nadal trudne wyzwanie dla lekarza klinicysty. Dotyczy to zwłaszcza pokrzywki przewlekłej, w przypadku której konieczne jest przeprowadzenie indywidualnie dobranego panelu badań diagnostycznych, zarówno w zakresie podstawowym, jak też niektórych prób prowokacyjnych. Próby prowokacyjne powinny być zawsze wykonywane w warunkach szpitalnych, przy pełnym zabezpieczeniu anestezjologicznym i przygotowaniu do interwencyjnego postępowania w przypadku wystąpienia układowych, czasem poważnych działań niepożądanych. W odniesieniu do ostrej odmiany pokrzywki przyczyny zazwyczaj mają charakter alergiczny i dlatego zakres koniecznych badań diagnostycznych jest zdecydowanie węższy. Opracowane i opublikowane niedawno zbiory zasad dotyczących definicji, klasyfikacji oraz diagnostyki pokrzywki stanowią dla lekarza klinicysty cenny dokument zawierający zalecenia oraz wskazówki, które powinny zostać wprowadzone do jego codziennej praktyki klinicznej. Dotyczy to zarówno specjalistów dermatologów, alergologów, pediatrów, jak też specjalistów medycyny rodzinnej.