Polimorfizm pojedynczych nukleotydów w genach naprawy DNA przez rekombinację homologiczną (XRCC2 i RAD51) a ryzyko sporadycznego raka piersi w Polsce - Romanowicz, Hanna; Smolarz, Beata; Baszczyński, Jakub; Zadrożny, Marek; Kulig, Andrzej; Góralczyk, Bożena; Połać, Ireneusz; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Wstęp : Polimorfizmy pojedynczych nukleotydów w genach naprawy DNA podlegają intensywnym badaniom w związku z rozwojem różnych nowotworów, w tym raka piersi. Materiał i metody : W pracy badano związek pomiędzy polimorfizmami genów naprawy DNA XRCC2-Arg188His i RAD51-135G/C a ryzykiem raka piersi. Genotypy zostały określone techniką PCR-RFLP u 80 pacjentek chorych na raka piersi i w 80 przypadkach kontroli. Wyniki : Rozkład genotypów polimorfizmu Arg188His genu XRCC2 zarówno w grupie badanej, jak i kontrolnej nie różnił się znacząco (p > 0,05) od rozkładu przewidywanego przez prawo Hardy’ego-Weinberga. Genotyp C/C genu RAD51 zwiększał ryzyko wystąpienia raka piersi [OR 2,29; 95% CI (0,91–5,72); p = 0,04]. Wniosek : Polimorfizm G135C genu RAD51 może być sporadycznie związany z rakiem piersi u polskich kobiet.