Wpływ hormonalnej terapii zastępczej na wybrane parametry czynnościowe skóry oraz subiektywną ocenę stanu skóry kobiet w okresie menopauzy - Pełka, Marcin; Szczęsny, Dariusz; Kocur, Józef; Broniarczyk-Dyła, Grażyna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Wstęp: Wraz z upływem czasu w obrębie skóry zachodzi szereg zmian składających się na zjawisko jej starzenia. Jest to proces złożony, wielopłaszczyznowy i nie wszystkie jego aspekty zostały jeszcze dokładnie poznane. Zjawisko to jest wypadkową m.in. naturalnego, wewnętrznego procesu starzenia, kumulacji dawek promieniowania ultrafioletowego (fotostarzenia) oraz działania różnorodnych czynników środowiskowych. Jednym z najważniejszych czynników warunkujących prawidłowy wygląd i funkcjonowanie skóry jest wpływ hormonów płciowych. W przypadku kobiet ich niedobór pojawia się ok. 50. r.ż., co określane jest mianem menopauzy. Hormonalna terapia zastępcza (HTZ) polega na suplementacji żeńskich hormonów płciowych w celu złagodzenia objawów menopauzy i zapobiegania ich odległym następstwom. W istotny sposób wpływa ona na subiektywną ocenę stanu skóry kobiet oraz zmienia szereg jej parametrów czynnościowych. Cel pracy Celem pracy było wykazanie zmian parametrów czynnościowych skóry pod wpływem HTZ oraz porównanie ich z subiektywnymi samoocenami kobiet w okresie menopauzy. Metoda: Pomiary wybranych parametrów czynnościowych skóry (sebumetria, korneometria, pH-metria, meksa- metria oraz pomiar TEWL); kwestionariusz subiektywnej samooceny stanu skóry kobiet w okresie menopauzy. Wyniki : Hormonalna terapia zastępcza wpływa na część parametrów czynnościowych skóry, powodując m.in.: wzrost poziomu wydzielanego łoju, zwiększenie zawartości wody w skórze, zmniejszenie natężenia rumienia, zwiększenie stężenia melaniny oraz zmniejszenie nasilenia zjawiska przeznaskórkowej utraty wody. Parametrem czynnościowym skóry niezmieniającym się pod wpływem HTZ jest jej pH. Subiektywne oceny stanu skóry kobiet w okresie klimakterium nie korelują z wynikami pomiarów czynnościowych jej powierzchni. Wnioski : Hormonalna terapia zastępcza zmienia szereg parametrów czynnościowych powierzchni skóry, przez co w znacznym stopniu poprawia wygląd i czynności skóry kobiet w okresie menopauzy. Wykazano, że subiektywna ocena stanu skóry kobiet stosujących HTZ jest niższa w porównaniu z rówieśniczkami niestosującymi suplementacji żeńskich hormonów płciowych.