Czy sposób żywienia może wpłynąć na poprawę funkcji seksualnych? - Szeligowska, Jowita; Skorupska, Sylwia; Mamcarz, Artur (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Zaburzenia funkcji seksualnych nie są rzadkim problemem. Z tego powodu cierpi ok. 152 mln mężczyzn na świecie, z czego 35 mln w Europie i 1,5 mln w Polsce. Dane dotyczące kobiet mówią, że z tym problemem może borykać się nawet co druga kobieta. Większość dotychczas przeprowadzonych badań pokazała, że czynniki ryzyka zaburzeń erekcji u mężczyzn są takie same jak czynniki ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Są to przede wszystkim: hiperlipidemia i hipertrójglicerydemia, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, otyłość, nikotynizm. Na podstawie dotychczasowych doniesień można przypuszczać, że podobnie jest w przypadku kobiet. Ponadto im więcej tych czynników, tym większe ryzyko wystąpienia dysfunkcji seksualnych. Dlatego też podstawowym sposobem profilaktyki i leczenia zaburzeń funkcji seksualnych, tak jak w przypadku chorób układu sercowo-naczyniowego, jest zmiana stylu życia, w tym modyfikacja sposobu odżywiania. Dietą, która ma działanie przeciwmiażdżycowe, jest dieta śródziemnomorska bogata w warzywa, owoce, nasiona, orzechy, produkty z pełnego ziarna, ryby oraz oliwę z oliwek. U pacjentów i pacjentek z zespołem metabolicznym, u których był on uchwytną przyczyną zaburzeń funkcji seksualnych, po zastosowaniu diety typowej dla krajów basenu Morza Śródziemnego nastąpiła poprawa w tej sferze życia. Obserwowano u nich równocześnie poprawę profilu lipidowego (zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów, a zwiększenie stężenia cholesterolu frakcji HDL), glikemii na czczo oraz redukcję wartości ciśnienia tętniczego i masy ciała.