Ocena wskaźnika metabolizmu kostnego oraz wyznaczenie zakresu jego wartości prawidłowych u zdrowych kobiet i mężczyzn - Tryniszewski, Wiesław; Sobczuk, Anna; Górska-Chrząstek, Magdalena; Gadzicki, Mariusz; Raciborska, Iwona; Zając, Andrzej; Maziarz, Zbigniew (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Wstęp: Osteoporoza jest istotnym problemem zdrowotnym zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Życiowe ryzyko złamań wynosi 46,6% dla kobiet 50-letnich i 22,45% dla mężczyzn. Kilkuletnie doświadczenia w stosowaniu własnej metody scyntygrafii kości w ocenie różnych patologii układu kostnego skłoniły autorów do podjęcia próby określenia wskaźnika metabolizmu kostnego (indicator of bone metabolism – IBM) w populacji polskiej. Cel pracy : Oznaczenie IBM oraz określenie zakresu jego wartości prawidłowych u zdrowych kobiet w okresie przedmenopauzalnym i mężczyzn przed 50. r.ż. Materiał i metody: Ocenie poddano 117 zdrowych kobiet i 90 mężczyzn. Po zebraniu wywiadu i wykonaniu badań antropometrycznych, biochemicznych i hormonalnych krwi, przepływów naczyniowych kończyn dolnych oraz densytometrycznych techniką DXA wyłączono osoby z chorobami, które mogą mieć wpływ na metabolizm kostny, i osteoporozą. W obu grupach oznaczano IBM oraz określono zakresu wartości prawidłowych. Wyniki: Stwierdzono, że tempo przemian kostnych u kobiet i mężczyzn jest podobne, jednak wartości IBM u mężczyzn są nieznacznie wyższe niż u kobiet. Dolna granica IBM u mężczyzn była nieznacznie wyższa niż u kobiet, ale nieistotna statystycznie. Zaobserwowano, iż przedział wartości prawidłowych IBM u mężczyzn był nieco węższy niż u kobiet. Uzyskane wyniki pozwoliły na wyznaczenie zakresu wartości prawidłowych IBM dla populacji zdrowych kobiet w wieku przedmenopauzalnym i mężczyzn do 50. r.ż. Wnioski : Wykorzystanie badań scyntygraficznych może być przydatne do oceny metabolizmu kostnego. Przeprowadzone badania własne pozwoliły na oznaczenie IBM oraz wyznaczenie zakresu jego wartości prawidłowych u zdrowych kobiet i mężczyzn. Wskaźnik metabolizmu kostnego komplementarnie z densytometrią może uzupełniać diagnostykę układu kostnego.