Specyfika opieki ginekologicznej i seksuologicznej nad kobietami niepełnosprawnymi w okresie pomenopauzalnym z uwzględnieniem aspektów etycznych - Jarząbek, Grażyna; Radomski, Dariusz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Osoby niepełnosprawne mają prawo do pełnego uczestniczenia w życiu społecznym – kobiety i dziewczęta niepełnosprawne mają pełne prawo do opieki ginekologicznej. Celem pracy jest identyfikacja specyficznych problemów występujących w klinicznej praktyce ginekologicznej i seksuologicznej, które związane są z niepełnosprawnością u pacjentek po menopauzie. Niepełnosprawność jest istotnym czynnikiem ryzyka niższej jakości życia psychoseksualnego kobiet, zwłaszcza po menopauzie. W opracowaniu poruszono też aspekt etyczny zagadnienia.