Diagnostyka i leczenie opornego nadciśnienia tętniczego w praktyce - Widecka, Krystyna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2011)
Oporne nadciśnienie to powszechny problem zarówno lekarzy opieki podstawowej, jak i specjalistów. U chorych z nadciśnieniem opornym ryzyko sercowo-naczyniowe jest bez wątpienia zwiększone. Aktualne wytyczne określają sposób postępowania w tej postaci nadciśnienia. Temu problemowi poświęcony jest także oddzielny dokument Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego. W niniejszym artykule przedyskutowano niektóre aspekty postępowania z chorym na oporne nadciśnienie tętnicze.