Co nowego w diagnostyce i leczeniu cukrzycy typu 1? Część I - Otto-Buczkowska, Ewa (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2011)
Zaostrzenie kryteriów metabolicznego wyrównania cukrzycy w ostatnich latach skłania do poszukiwania leków wspomagających leczenie podstawowe, właściwe dla określonego typu cukrzycy. Leki te mają na celu stymulowanie sekrecji insuliny, zwiększanie wrażliwości na jej działanie bądź też hamowanie jej antagonistów. Dotychczas badania prowadzono z udziałem dorosłych chorych, głównie na cukrzycę typu 2. Coraz więcej badań prowadzi się jednak u osób z cukrzycą typu 1. W ostatnich latach metoda wielokrotnych iniekcji insuliny ( multiple daily injections – MDI) jest zastępowana przez ciągły podskórny wlew insuliny ( continuous subcutaneous insulin infusion – CSII). Ta droga podawania insuliny jest bardziej fizjologiczna. Podawanie insuliny przy użyciu pompy insulinowej jest szczególnie często stosowane w leczeniu cukrzycy u pacjentów pediatrycznych oraz u ciężarnych.