Co powinien wiedzieć o medycynie nuklearnej lekarz rodzinny? - Sowiński, Jerzy (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2011)
Dynamicznie rozwijająca się medycyna nuklearna powoduje, że systematycznie rośnie udział metod izotopowych w diagnostyce i leczeniu różnych chorób. Fakt ten wymaga poszerzenia wiedzy z tego zakresu zarówno przez specjalistów, jak i lekarzy podstawowej opieki medycznej. W pracy przedstawiono podstawowe informacje na temat fizycznych właściwości pierwiastków promieniotwórczych i metod ich otrzymywania. Omówiono również metody pomiaru i możliwości rejestrowania najczęściej stosowanych radioznaczników oraz ich charakterystykę i możliwości zastosowania w diagnostyce i leczeniu. Opracowanie kończy się omówieniem podstawowych problemów ochrony przed promieniowaniem jonizującym.