Najczęstsze problemy związane z diagnostyką i terapią chorób reumatycznych w praktyce lekarza rodzinnego - Zimmermann-Górska, Irena (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2011)
W pracy omówiono aktualne zalecenia i kryteria dotyczące diagnostyki najczęstszych chorób reumatycznych: reumatoidalnego zapalenia stawów, spondyloartropatii i dny moczanowej, oraz obowiązujące zasady ich leczenia. Poruszono także wybrane problemy związane z diagnostyką laboratoryjną (wykrywanie antystreptolizyn i interpretacja wyników badań przeciwciał przeciwjądrowych).