Nowości w pediatrii w 2010 roku - Wąsowska-Królikowska, Krystyna; Funkowicz, Marzena (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2011)
W artykule omówiono aktualne zalecenia dotyczące profilaktyki chorób alergicznych i możliwości dostępnych metod immunoterapii. Zaprezentowano aktualne rekomendacje leczenia objawowego w infekcjach dróg oddechowych, zasygnalizowano najważniejsze zmiany dotyczące szczepień ochronnych oraz zalecenia dotyczące suplementacji kwasu dokozaheksaenowego. Zaprezentowano również wybrane opublikowane w ostatnim czasie algorytmy dotyczące istotnych problemów w opiece zdrowotnej nad dziećmi, m.in. diagnostyki i leczenia refluksu żołądkowo-przełykowego, diagnostyki i leczenia pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit oraz żywienia enteralnego. Przedstawiono także skrótowo problem dopalaczy i aktualne regulacje prawne w tym zakresie.