Zmiany na skórze, o których nie zawsze pamiętamy - Cywińska-Bernas, Agnieszka; Zeman, Krzysztof (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2011)
Skóra będąca wyspecjalizowanym narządem ludzkiego organizmu poza pełnieniem funkcji ochronnej odgrywa również istotną rolę w procesach odpornościowych. Jest miejscem lokalizacji zmian i objawów chorobowych o różnej etiologii, w tym również układowych. Szczegółowe badanie skóry całego ciała stanowi ważny element całościowego badania lekarskiego. Warto pamiętać nie tylko o najczęstszych chorobach skóry, ale również o objawach dermatologicznych występujących rzadziej. W pracy przedstawiono specyfikę zmian skórnych u dzieci w wybranych chorobach zakaźnych (świerzb, choroba dłoni, stóp i ust, zakażenia grzybicze), autoimmunizacyjnych (zapalenia naczyń) oraz reakcji polekowych.