Używanie nikotyny i alkoholu – wzajemny wpływ na leczenie uzależnienia od tych substancji - Kucharska-Mazur, Jolanta; Samochowiec, Jerzy (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2011)
Uzależnienie od nikotyny jest istotnym problemem u osób uzależnionych od alkoholu. Interakcje alkoholu i nikotyny prowadzą do uszkodzeń somatycznych i zaburzeń psychicznych. Istotne wydaje się więc rozważenie kwestii leczenia obu tych uzależnień. W niniejszej pracy analizie poddano warunki, metody oraz czas interwencji terapeutycznej.