Otyłość a zachowania seksualne - Zdrojewicz, Zygmunt; Seifert, Monika (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2011)
Otyłość to poważny problem ekonomiczny, zdrowotny i psychiczny, który dotyczy nie tylko ludzi dorosłych, ale także dzieci i młodzieży. Jej przyczyn upatruje się w czynnikach genetycznych, w sposobie życia, który uległ znacznym modyfikacjom – wysokokalorycznej diecie, łatwości dostępu do produktów i małej aktywności ruchowej. Otyłość nie tylko zwiększa ryzyko wystąpienia chorób, takich jak: cukrzyca typu 2, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, oraz wpływa na gospodarkę hormonalną (testosteron u mężczyzn), lecz także powoduje pogorszenie samooceny, a tym samym akceptacji ograniczeń własnego ciała. Celem pracy jest przedstawienie wpływu otyłości na zachowania seksualne.