Profilaktyka niepłodności w chorobach onkologicznych - Bączkowski, Tomasz; Kurzawa, Rafał (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2011)
Profilaktyka niepłodności w przebiegu nowotworów ma istotne znaczenie ze względu na zwiększającą się populację osób wyleczonych, ale trwale niepłodnych w następstwie choroby i jej leczenia. Istnieją ograniczone możliwości profilaktyki chirurgicznej i farmakologicznej. Zabezpieczenie gamet lub tkanek rozrodczych jest metodą zachowania potencjału rozrodczego. Postępy w medycynie rozrodu i kriobiologii pozwalają coraz skuteczniej zabezpieczać płodność chorych onkologicznie. Mrożenie nasienia jest rutynowym postępowaniem u mężczyzn. U kobiet można pozyskać komórki jajowe lub uzyskać z nich zarodki i poddać krioprezerwacji. Mrożenie tkanki jajnikowej i następcze jej przeszczepienie w chwili pragnienia posiadania potomstwa jest kolejną opcją terapeutyczną, która staje się coraz skuteczniejszą metodą leczenia.