Nowoczesne metody leczenia guzów mózgu - Rolle, Katarzyna; Nowak, Stanisław; Wyszko, Eliza; Piwecka, Monika; Żukiel, Ryszard; Barciszewska, Mirosława Z.; Barciszewski, Jan (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2011)
Glejaki złośliwe charakteryzują się niekontrolowaną proliferacją, inwazyjnością, powstawaniem ognisk martwicy, brakiem apoptozy i dynamiczną angiogenezą. Pomimo połączenia leczenia chirurgicznego z radio- i chemioterapią udaje się osiągnąć jedynie ograniczony sukces terapeutyczny wyrażony kilkumiesięcznym wydłużeniem okresu przeżycia pacjentów. W komórkach nowotworowych glejaków stwierdza się obecność wielu białek kluczowych dla rozwoju guza i będących potencjalnym celem terapeutycznym, jak np. tenascyna C (TN-C). Opracowaliśmy nowoczesną terapię opartą na interferencji RNA (RNAi), która prowadzi do ograniczenia syntezy TN-C w komórkach guzów mózgu. Wdrożyliśmy ją jako działanie eksperymentalne w Klinice Neurochirurgii i Neurotraumatologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu i pokazujemy, że prowadzi ona do wydłużenia życia pacjentów i poprawy jego jakości.