Zwiększenie bezpieczeństwa zdrowotnego - Murkowski, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2011)
Ukazał się projekt ekspertyzy autorstwa śp. prof. Jacka Ruszkowskiego wykonanej na zlecenie Ministerstwa Rozwoju Regionalnego we wrześniu 2010 r. Drukujemy omówienie raportu. Na kanwie analizy prof. Ruszkowski przedstawił przenikliwą i niekiedy szczerą do bólu ocenę funkcjonowania systemu opieki zdrowotnej. W przeważającej części jest ona, niestety, jednoznacznie negatywna. Uzupełniona została jednak wieloma rekomendacjami pokazującymi kierunek wyjścia z obecnej zapaści, którą autor zdefiniował jako „funkcjonalną nierównowagę społeczną i materialną systemu opieki zdrowotnej, przejawiającą się głównie w niemożności sprostania oczekiwaniom zarówno społeczeństwa, jak i kadry sektora publicznego ochrony zdrowia”.