Światełko w tunelu (Menedżer Zdrowia, 2011)
– Moim priorytetem jest skrócenie czasu oczekiwania na hospitalizację. Dlatego chcę, aby na rynek jak najszybciej weszli absolwenci szkół medycznych. W tym celu nowelizacja ustawy o zawodzie lekarza i lekarza dentysty przewiduje skrócenie kształcenia przyszłych lekarzy i rezygnację ze stażu podyplomowego – mówiła podczas otwarcia konferencji Priorytety w ochronie zdrowia 2011 minister Ewa Kopacz. Jakie priorytety wskazali inni uczestnicy spotkania? Blisko 500 osób miało okazję zapoznać się z poglądami i tezami przedstawianymi przez prelegentów. Konferencja, która odbyła się w Arkadach Kubickiego w Warszawie, miała nową formułę – ringów merytorycznych. Wystąpienia wzorowane na debacie oksfordzkiej stanowiły wprowadzenie do panelu dyskusyjnego. Każda sesja kończyła się głosowaniem. Trzeba przyznać, że nieraz ich wyniki były zaskakujące.