Moda na studia w Polsce - Leszczyńska, Barbara (Menedżer Zdrowia, 2011)
Na świecie kształcenie zagranicznych studentów od dawna traktowane jest jako rynek usług edukacyjnych i dochodowy biznes. U nas ten rynek dopiero się tworzy. Niemała w tym zasługa uczelni medycznych, bo to właśnie po dyplom lekarza czy dentysty przyjeżdża do Polski co czwarty cudzoziemiec. – Mam pokój z widokiem na jezioro. Jest pięknie! – mówi o urokach studiowania w Polsce Atul Palakattil z Wielkiej Brytanii, student medycyny na Uniwersytecie Warmińsko-Mazuskim w Olsztynie. Rozpływa się też nad „fantastycznymi” warunkami w kampusie. – Zaskoczyły mnie jego rozmiary, śmiało można go porównywać z najlepszymi angielskimi placówkami. A ceny są znacznie niższe – cieszy się śniady, szczupły chłopak.