Brudna robota - Cywiński, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2011)
Najpierw salmonella, potem legionella, wreszcie resztki krwi i nalot rdzy na instrumentach chirurgicznych… – grudniowy skandal dotyczący warunków panujących w klinice w Fuldzie wstrząsnął całymi Niemcami. Lawina krytyki zmusiła szefostwo szpitala do odwołania operacji i tymczasowego zamknięcia oddziału OP oraz do gruntownej przebudowy głównej sterylizatorni. Nie pierwszy to przypadek i nie jedyny powód do burzliwej debaty w RFN nad stanem higieny w placówkach służby zdrowia.