Raport w sprawie bezpieczeństwa mikrobiologicznego pojedynczych dawek leków dożylnych w szpitalu - Górecka, Alina; Myszkowski, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2011)
Ustawa o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi z 5 grudnia 2008 r. (Dz. U. 2008.234.1570) określa zasady rozpoznawania i monitorowania sytuacji epidemiologicznej między innymi w szpitalach. Rozdział 3 cytowanej ustawy poświecony jest zakażeniom związanym z udzielaniem świadczeń zdrowotnych, w trakcie których dochodzi do naruszenia ciągłości tkanek. Ustawodawca nakłada na szpital obowiązek powołania komitetu kontroli zakażeń szpitalnych, w którego skład wchodzi z mocy ustawy kierownik apteki szpitalnej. Do zadań tego komitetu należy opracowanie planów i systemu zapobiegania zakażeniom szpitalnym. Ustawodawca przywiązuje dużą wagę do właściwej oceny ryzyka powstawania zakażeń szpitalnych.