Polityczna stagnacja intelektualna - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2011)
W związku ze zbliżającymi się wyborami parlamentarnymi w zaciszu gabinetów poszczególnych partii ruszyły prace nad programami dotyczącymi organizacji i funkcjonowania ochrony zdrowia. Namiastkę propozycji mogliśmy niedawno usłyszeć. PIS zaproponował powrót do finansowania systemu ochrony zdrowia z budżetu, likwidację NFZ i referendum w sprawie programu komercjalizacji szpitali. Pozostałe partie mozolnie pracują. Większość składanych propozycji krąży wokół NFZ i przekształceń szpitali. Rzadko można usłyszeć coś innowacyjnego. W poszczególnych partyjnych komisjach pojawiają się nowe – stare twarze, „eksperci”, często z odgrzewanymi projektami.