Artykuł oryginalnyStentowanie bifurkacji tętnic wieńcowych z zastosowaniem stentu Tryton przeznaczonego do protekcji bocznicy. Obserwacja wczesna i 6-miesięczna 40 pacjentów - Lesiak, Maciej; Stanisławska, Katarzyna; Drewnicki, Andrzej; Araszkiewicz, Aleksander; Skorupski, Włodzimierz; Pyda, Małgorzata; Grygier, Marek; Mitkowski, Przemysław; Bręborowicz, Piotr; Grajek, Stefan (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2011)
Wstęp : Stentowanie bifurkacji tętnic wieńcowych przy użyciu standardowych stentów obarczone jest zwiększonym ryzykiem powikłań i gorszym rokowaniem odległym. Stenty specjalnie przeznaczone do bifurkacji mogą się przyczynić do poprawy wyników bezpośrednich i odległych zabiegów. Cel : Ocena wczesnych i średnioterminowych wyników stentowania zwężeń bifurkacji tętnic wieńcowych za pomocą implantacji stentu przeznaczonego do protekcji bocznicy Tryton. Metody i wyniki : Ocenie poddano kolejnych 40 zabiegów stentowania bifurkacji tętnic wieńcowych z zastosowaniem stentu Tryton u pacjentów z dławicą piersiową stabilną lub ostrym zespołem wieńcowym bez uniesienia odcinka ST. Stent skutecznie implantowano do bocznicy u 39 pacjentów. Naczynie główne leczono implantacją stentu uwalniającego lek w 38 przypadkach, w dwóch implantowano stent metalowy. W jednym przypadku zabieg był powikłany zawałem serca bez wytworzenia załamków Q. W obserwacji 30-dniowej oraz 6-miesięcznej nie stwierdzono żadnych dodatkowych niekorzystnych zdarzeń sercowych. Wnioski : Leczenie zwężeń bifurkacji tętnic wieńcowych z zastosowaniem stentu Tryton przeznaczonego do protekcji bocznicy cechuje się wysoką skutecznością bezpośrednią i niskim ryzykiem powikłań w obserwacji 30-dniowej i 6-miesięcznej.