Asocjacja interwencji sercowo-naczyniowych PTKStanowisko grupy ekspertów dotyczące zastosowania stentów oraz balonów uwalniających leki antyproliferacyjne u pacjentów z chorobą wieńcową przyjęte przez Asocjację Interwencji Sercowo-Naczyniowych i Polskie Towarzystwo Kardiologiczne - Witkowski, Adam; Opolski, Maksymilian P.; Dudek, Dariusz; Lesiak, Maciej; Legutko, Jacek; Wojakowski, Wojciech; Ochała, Andrzej; Maciejewski, Paweł; Deptuch, Tomasz; Araszkiewicz, Aleksander; Ciećwierz, Dariusz (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2011)
Pomimo istotnego zmniejszania częstości restenozy i ponownych zabiegów rewaskularyzacyjnych przez stenty uwalniające leki antyproliferacyjne (ang. drug eluting stents – DES), istnieją sprzeczne dane na temat podwyższonego ryzyka występowania późnej zakrzepicy w DES w porównaniu ze stentami metalowymi (ang. bare metal stent – BMS). Z pewnością wynika to z różnej skuteczności i bezpieczeństwa poszczególnych rodzajów DES, których liczba systematycznie się zwiększa. Ponadto w ostatnim okresie obserwujemy stopniowe zwiększenie dostępności DES, które nie osiągnęły pierwszorzędowych punktów końcowych w badaniach z randomizacją. Z tego powodu w przypadku DES nie można mówić o efekcie klasy. Niniejszy dokument stanowi analizę 110 badań klinicznych z randomizacją poświęconych DES, obejmujących 72 305 chorych. Celem niniejszego stanowiska jest usystematyzowanie wiedzy o DES oraz ocena wskazań do ich implantacji w różnych sytuacjach klinicznych.