Opis przypadkuZawał serca powikłany ostrą niewydolnością krążenia leczony metodą przezskórnej interwencji wieńcowej z dostępu promieniowego - Krynicki, Romuald; Sobocińska, Agnieszka (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2011)
Wczesny okres ostrego zawału serca może być dramatycznym etapem choroby wieńcowej ze względu na ryzyko nagłego zgonu lub rzadziej – ostrej niewydolności krążenia. Wiadomo, że szybkie udrożnienie zamkniętej tętnicy wieńcowej odpowiedzialnej za powstanie zawału serca jest najlepszą metodą leczniczą w profilaktyce wspomnianych powikłań. Opisujemy przypadek 75-letniego pacjenta z zawałem serca powikłanym obrzękiem płuc i wstrząsem kardiogennym, leczonego metodą pierwotnej angioplastyki wieńcowej z wkłucia promieniowego lewego.