Skomplikowane wieloetapowe leczenie odelektrodowego zapalenia wsierdzia – dobre i złe decyzje - Kutarski, Andrzej; Pietura, Radosław; Czajkowski, Marek; Tomaszewski, Andrzej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Wskazania do leczenia chirurgicznego pacjentów z odelektrodowym zapaleniem wsierdzia zostały jasno sprecyzowane w obowiązujących standardach. Nie określają one jednak rozwiązań technicznych i organizacyjnych. Wiedza o wrastaniu elektrod w ścianę układu żylnego u pacjentów z wieloletnimi elektrodami wskazuje, że optymalnym rozwiązaniem jest wcześniejsze usunięcie całego układu stymulującego techniką przezskórną lub uwolnienie elektrod z przyrostów łącznotkankowych aż do prawego przedsionka w przypadku dużej wegetacji. Usunięcie elektrod w całości podczas operacji kardiochirurgicznej drogą prostego pociągania bywa często niemożliwe, a pozostawienie fragmentu elektrody może skutkować nawrotem choroby, co zilustrowano opisem przypadku.