Pęknięcie tętniaka serca jako ciężkie powikłanie zawału serca - Mak, Marek; Skiba, Jacek; Kuc, Alicja; Gemel, Marek; Król, Piotr (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Rzadko rozpoznawane przyżyciowo pęknięcie ściany serca z wytworzeniem tętniaka prawdziwego lewej komory oraz ubytkiem przegrody międzykomorowej (ang. ventricular septal defect – VSD) i olbrzymią skrzepliną zlokalizowaną w lewej komorze. Historia przypadku zakończona pomyślną interwencją kardiochirurgiczną i całkowitym wyzdrowieniem chorego.