Doświadczenia własne w implantacji nowego typu zastawki bezstentowej Freedom SOLO® - Pawlak, Szymon; Niklewski, Tomasz; Śliwka, Joanna; Foremny, Jerzy; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
W czerwcu 2009 r. w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu rozpoczęto implantację nowego typu aortalnej zastawki bezsetntowej firmy Sorin – Freedom SOLO ® . Już w ciągu pierwszego roku wykonano skuteczną implantację u 59 pacjentów z izolowaną stenozą oraz kombinowaną wadą aortalną. W celu oceny wyników implantacji oraz parametrów hemodynamicznych zastosowanej protezy wykonano kontrolne badania echokardiograficzne 20 pacjentów z wąskim (≤ 23 mm) pierścieniem aortalnym. Wyniki porównano z analogicznymi grupami pacjentów po implantacji innych rodzajów biologicznych aortalnych protez zastawkowych. Ze względu na doniesienia piśmiennictwa sugerujące możliwość występowania trombocytopenii (PLT < 150 × 103/µl) po implantacji zastawek SOLO ® porównano grupę 40 pacjentów po izolowanej implantacji bezstentowej zastawki aortalnej z grupą pacjentów po implantacji biologicznej protezy stentowej i po operacjach pomostowania aortalno-wieńcowego. Nie zanotowano istotnych statystycznie różnic w występowaniu trombocytopenii w porównaniu z grupą pacjentów po implantacji aortalnych protez stentowych. Zastawka Freedom SOLO ® charakteryzowała się niskimi gradientami przepływu, zarówno średnimi – 10,3 mm Hg, jak i maksymalnymi – 21,6 mm Hg. W grupie pacjentów po implantacji tej zastawki zanotowano największy spadek masy mięśniowej lewej komory wynoszący 29%. Zastawka SOLO ® jest interesującą alternatywą dla pacjentów z wąskim pierścieniem aortalnym wymagających implantacji protezy biologicznej [12].