WADY WRODZONEZaburzenia napływu krwi do płuc u dzieci po operacji sposobem Fontana – analiza komputerowa metodą elementów skończonych - Mroczek, Tomasz; Małota, Zbigniew; Wójcik, Elżbieta; Król, Wanda; Składzień, Tomasz; Skalski, Janusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Wstęp : Operacja sposobem Fontana jest docelowym leczeniem paliatywnym wrodzonych wad serca o typie pojedynczej komory. Rodzaj operacji wstępnej może wpływać na rozwój tętnic płucnych. Cel pracy : Ocena zaburzeń rozwoju tętnic płucnych w badaniu angiograficznym poprzedzającym leczenie operacyjne sposobem Fontana oraz symulacja komputerowa przepływu krwi w naczyniach płucnych w zależności od morfologii naczyń płucnych. Materiał i metody : Badaniem objęto 39 dzieci (w tym 20 z zespołem niedorozwoju lewego serca), leczonych sposobem Fontana. Na podstawie badania angiograficznego i echokardiograficznego oceniających morfologię naczyń płucnych i tunelu bocznego stworzono model zespolenia żylno-płucnego. Do oceny zmian hemodynamicznych zastosowano analizę komputerową wykorzystującą metodę elementów skończonych. Wyniki : Nieprawidłowy rozwój tętnic płucnych stwierdzono u 60% dzieci z zespołem niedorozwoju lewego serca. Nieprawidłowy rozwój dotyczy głównie początkowego odcinka prawej tętnicy płucnej. Ciężki, rozlany niedorozwój tętnicy płucnej może doprowadzić do skrajnie niekorzystnej dystrybucji napływu krwi do płuc i wzrostu strat energii w wyniku przepływu krwi o ok. 17%. Wnioski : Zaburzenia rozwoju tętnic płucnych obserwowane u dzieci z zespołem niedorozwoju lewego serca wpływają na sprawność hemodynamiczną układu Fontana. Analiza komputerowa może okazać się pomocna w rozumieniu hemodynamiki układu Fontana.