Białko p53 w niedrobnokomórkowych rakach płuc - Wyrobiec, Grzegorz; Rokicki, Wojciech; Stęplewska, Katarzyna; Kasperczyk, Janusz; Stępień-Wyrobiec, Olga; Sabat, Daniel; Helewski, Krzysztof (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Wstęp : Wady w kontroli cyklu komórkowego są jedną z najważniejszych przyczyn kancerogenezy. W eliminacji uszkodzonych komórek istotną rolę poprzez szlak apoptozy odgrywają gen p53 i białko p53. W przypadku mutacji genu p53 powstaje nieprawidłowe białko p53 o dłuższym okresie połowicznego rozpadu, co doprowadza do jego kumulacji w komórkach. Białko to jest wykrywalne za pomocą metod immunohistochemicznych. Podejrzewa się, iż gromadzenie się białka p53 w komórkach nowotworowych (także niedrobnokomórkowego raka płuc) może mieć znaczenie rokownicze. Cel pracy : Celem pracy jest próba znalezienia zależności pomiędzy liczbą komórek akumulujących białko p53 a typem histologicznym niedrobnokomórkowego raka płuc i wielkością guza nowotworowego. W pracy oceniono również wpływ wieku pacjentów operowanych z powodu niedrobnokomórkowego raka płuc na liczbę komórek akumulujących białko p53. Materiał i metody : Materiał do badania stanowiły wycinki guzów usuniętych w czasie zabiegów torakochirurgicznych. Badaniu poddano grupę 94 chorych, których operowano z powodu niedrobnokomórkowego raka płuc w Klinice Chirurgii Klatki Piersiowej Wydziału Lekarskiego w Zabrzu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Do badania wykorzystano typowe metody barwienia immunohistochemicznego z zastosowaniem przeciwciał monoklonalnych firmy Novocastra: p53 Protein (BP53-12). Wyniki: Najwięcej komórek akumulujących białko p53 stwierdzono w komórkach gruczolakoraków, natomiast najmniejszą ich liczbę – w rakach wielkokomórkowych. Mniej komórek akumulujących białko p53 stwierdzono u osób w starszym wieku.