Rekonstrukcja krtani z użyciem autologicznej chrząstki żebra i stentu T – opis przypadku - Warmus, Janusz; Gil, Tomasz; Gocyk, Wojciech; Ziętkiewicz, Mirosław; Kużdżał, Jarosław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
W pracy przedstawiono przypadek operacyjnego leczenia urazowego uszkodzenia krtani z ubytkiem ok. 1/2 jej obwodu. Zastosowano leczenie etapowe. Pierwotna rekonstrukcja polegała na odtworzeniu przedniej ściany krtani z wykorzystaniem autologicznej chrząstki żebra, szynowanej za pomocą stentu silikonowego typu T. Uzupełnieniem zabiegu była dolna tracheostomia. Kolejne etapy leczenia obejmowały zabiegi endoskopowe, w trakcie których skracano długość stentu i usuwano ziarninę. Po 6 miesiącach usunięto stent T, uzyskując wyleczenie.