ANESTEZJOLOGIA I INTENSYWNA TERAPIAZastosowanie różnych metod wentylacji do zabiegu odkorowania płuca - Olejnik, Krzysztof; Misiołek, Hanna; Czempik, Piotr; Szczerbak, Grażyna; Budziński, Dariusz; Czyżewski, Damian; Filipowski, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Wstęp : Odkorowanie płuca (łac. decorticati o) polega na zdjęciu blaszki opłucnej płucnej. Wskazaniami są ropniak opłucnej, krwiak opłucnej i niespecyficzny proces włóknienia. Wentylacja śródoperacyjna powinna zapewnić ograniczenie mobilności pola operacyjnego. W pracy porównano powszechnie stosowaną metodę wentylacji jednego płuca z metodą wentylacji wysokimi częstotliwościami. Cel pracy : Wybór optymalnej metody wentylacji płuc podczas zabiegu odkorowania płuca poprzez ocenę wybranych parametrów wentylacji, hemodynamicznych i wymiany gazowej. Materiał i metody : Badanie z randomizacją miało charakter prospektywny. Do badania włączono 40 chorych, w stanie fizycznym ASA I–III w skali Amerykańskiego Towarzystwa Anestezjologicznego (ang. American Society of Anaesthesiology – ASA), zakwalifikowanych do planowej operacji dekortykacji przez otwarcie klatki piersiowej. Grupa I (n = 19) – wentylacja z zastosowaniem wysokich częstotliwości (ang. high frequency jet ventilation – HFJV). Grupa II (n = 21) – tradycyjna wentylacja jednego płuca (ang. one-lung ventilation – OLV). U wszystkich chorych prowadzono w odpowiednich punktach czasowych standardowe monitorowanie poszerzone o ciągły nieinwazyjny pomiar rzutu serca. Wyniki : Zbadano 40 chorych. U chorych w grupie II zanotowano: znamiennie wyższe wartości przecieku nieutlenowanej krwi żylnej, niższe wartości prężności tlenu (PaO2) po rozpoczęciu wybranego trybu wentylacji oraz przed zamknięciem klatki piersiowej oraz wyższe wartości prężności dwutlenku węgla (PaCO2) w trakcie całego zabiegu w porównaniu z grupą I. Wartości wszystkich badanych parametrów hemodynamicznych były porównywalne w obu grupach. Wniosek : Wentylacja z zastosowaniem wysokich częstotliwości stanowi optymalną metodę wentylacji podczas zabiegu odkorowania płuca i powinna stanowić alternatywę dla wentylacji OLV, zapewniając optymalne warunki wentylacji, wymiany gazowej i prawidłowe parametry hemodynamiczne.