Ryzyko występowania niewydolności oddechowej u pacjentów z zakrzepowo-zatorowym nadciśnieniem płucnym poddanych endarterektomii tętnic płucnych - Szatkowski, Piotr; Dyk, Wojciech; Zygier, Marcin; Sitkowska-Rysiak, Ewa; Wieteska, Maria; Torbicki, Adam; Biederman, Andrzej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Wstęp : Zakrzepowo-zatorowe nadciśnienie płucne (ZZNP) jest chorobą o niepomyślnym rokowaniu [1, 2]. Dla pacjentów z proksymalną lokalizacją zmian zakrzepowo-zatorowych w tętnicach płucnych endarterektomia tętnic płucnych (ang. pulmonary endarterectomy – PEA) jest leczeniem z wyboru [3]. Cel : Ocena powikłań pooperacyjnych u pacjentów z ZZNP poddanych PEA oraz czynników ryzyka ich występowania, ze szczególnym uwzględnieniem niewydolności oddechowej (NO). Materiał i metody : Retrospektywna analiza 115 pacjentów z ZZNP, w tym 80 mężczyzn, w średnim wieku 53 ±13 (25–77) lat, u których wykonano PEA od października 1995 r. do kwietnia 2010 r. Chorych podzielono na dwie grupy – I bez NO i II, u której wystąpiła pooperacyjna NO. Oceniono okołooperacyjne parametry hemodynamiczne, przebieg operacji i pobytu na oddziale intensywnej terapii. Wyniki : Niewydolność oddechowa wystąpiła u 32 (28%) operowanych. Przyczynami był reperfuzyjny obrzęk płuc (ROP) u 26 (22,6%) pacjentów, u 11 (9,6%) pacjentów – przetrwałe nadciś- nienie płucne (PNP), u 3 (2,6%) pacjentów – krwawienie do oskrzeli. Zmarło 7 operowanych chorych (6,1%). Pacjenci, u których wystąpiła NO po operacji (grupa II), byli starsi (57 ±12 vs 52 ±14 lat; p = 0,0344), mieli istotnie wyższe przedoperacyjne wartości średniego ciśnienia w tętnicy płucnej (ang. pulmonary artery pressure – PAP; 54 ±10 vs 47 ±11 mm Hg; p = 0,0055) i przedoperacyjny naczyniowy opór płucny (ang. pulmonary vascular resistance – PVR; 1015 vs 584 dyn × s × cm –5 ; p = 0,0020), a także dłuższy czas krążenia pozaustrojowego (ang. extracorporeal circulation – ECC; 189 ±62 vs 161 ±34 min; p = 0,0187) i całkowity czas zatrzymania krążenia (ang. cardiac arrest – CA; 43 ±17 vs 32 ±16 min; p = 0,017). Wnioski : Niewydolność oddechowa jest częstym powikłaniem po PEA. Duży PVR i wysokie PAP przed operacją chorych z ZZNP są czynnikami ryzyka NO i zgonu. Niewydolność oddechowa po PEA występuje częściej u chorych operowanych w starszym wieku i tych, u których dłuższe były ECC i CA.