Blokada przykręgowa w odcinku piersiowym - Nierodziński, Wojciech; Przybytko, Julian; Misiołek, Hanna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
W pracy omówiono szczegółowo historię blokady przykręgowej, anatomię oraz techniki wykonywania, uwzględniając zarówno tradycyjną metodę, czyli zanik oporu, jak i nowoczesne techniki – stymulację i obrazowanie ultrasonograficzne (USG). Autorzy pracy zwrócili uwagę na różne możliwości zastosowania blokady przykręgowej (ang. paravertebral blockade – PVB), ze szczególnym uwzględnieniem zabiegów kardio- i torakochirurgicznych. Podkreślili znaczenie użytych leków znieczulenia miejscowego (ang. local anaesthetics) podawanych do przestrzeni przykręgowej (ang. paravertebral space – PVS) oraz ich dawkowanie. Niewielka liczba powikłań towarzyszących tej blokadzie i łatwość jej wykonania powinny być zachętą do jej powszechnego stosowania w torakochirurgii i w wybranych procedurach kardiochirurgicznych.