DZIELIMY SIĘ DOŚWIADCZENIEMZnaczenie zaburzeń przepływu w utrzymaniu drożności pomostów wieńcowych - Wasilewski, Jarosław; Kiljański, Tomasz; Głowacki, Jan; Miszalski-Jamka, Karol (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Żylne pomosty aortalno-wieńcowe oraz z tętnicy promieniowej często ulegają miażdżycowemu uszkodzeniu i niedrożności. Tętnice piersiowe wewnętrzne – zarówno w swoim anatomicznym położeniu, jak i wówczas, gdy zostają użyte jako pomost wieńcowy, są wolne od miażdżycy. Wyjaśnienie, dlaczego trwałość pomostów z tętnicy piersiowej wewnętrznej jest większa niż pomostów odchodzących od aorty, żylnych i z tętnicy promieniowej, należy poszukiwać w warunkach przepływowych krwi. Praca stanowi próbę analizy tego zjawiska w odniesieniu do hemodynamiki i występowania złożonych przepływów wtórnych oraz aterogennego wpływu małych i oscylacyjnych naprężeń ścinających. Jeżeli warunki przepływowe mają związek z miażdżycą, to wszycie pomostu z żyły odpiszczelowej do tętnicy podobojczykowej może stanowić alternatywę dla pomostów aortalno-wieńcowych w aspekcie ich mniejszej podatności na miażdżycowe uszkodzenie i zamknięcie.