TECHNIKI OBRAZOWANIAKrytyczne zwężenie cieśni aorty – przydatność wielowarstwowej tomografii komputerowej w planowaniu przedoperacyjnym i w ocenie wyników leczenia chirurgicznego na podstawie dwóch przypadków - Głowacki, Jan; Przybylski, Roman; Miszalski-Jamka, Karol; Andrecka-Sikora, Weronika; Wasilewski, Jarosław; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Koarktacja aorty jest jedną z ośmiu najczęściej występujących wad wrodzonych serca i dużych naczyń. Autorzy przedstawiają przydatność wielowarstwowej tomografii komputerowej (TK) w diagnostyce i wyborze najwłaściwszej metody operacyjnej koarktacji na podstawie dwóch przypadków u młodych dorosłych.