FORUM MŁODYCH CHIRURGÓWTrudności diagnostyczne w dwuogniskowym raku przełyku – opis przypadku - Wójcik, Norbert; Wójcik, Janusz; Grodzki, Tomasz; Kubisa, Bartosz; Pieróg, Jarosław; Bielewicz, Michał; Wojtyś, Małgorzata (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Przedstawiono przypadek 67-letniej chorej z naciekiem przełyku na głębokości 25 cm od siekaczy i zwężeniem do 4 mm z dysfagią pokarmów stałych i świeżo wykrytą niewydolnością nerek. Wdrożono całkowite żywienie pozajelitowe i farmakologiczne wspomaganie nerek z poprawą ich funkcji i stabilizacją metaboliczną chorej przez okres 3 tygodni. W tomografii komputerowej (TK) opisano pojedynczy naciek przełyku bez inwazji okolicznych tkanek, potwierdzony badaniem kontrastowym. Gastroskopowo i w ultrasonografii endoskopowej (ang. endoscopic ultrasonography – EUS) nie pokonano zwężenia, bronchofiberoskopia nie uwidoczniła zmian, a z ultrasonografii wewnątrzoskrzelowej (ang. endobronchial ultrasound – EBUS) zrezygnowano. Przy braku potwierdzenia histopatologicznego postawiono kliniczną diagnozę raka przełyku i chorą operowano z badaniem doraźnym. Śródoperacyjnie potwierdzono rozpoznanie raka płaskonabłonkowego oraz stwierdzono zaskakującą obecność drugiego ogniska raka w 1/3 dolnej części przełyku z naciekaniem tkanek śródpiersia. Wykonano resekcję przełyku sposobem McKeowna z intencją adjuwantowej radioterapii. W przebiegu pooperacyjnym niewydolność krążeniowo-oddechowa i ponownie niewydolność nerek były przyczyną zgonu w 10. dobie. W dyskusji omówiono problem oceny pozazwężeniowego odcinka przełyku i rolę pozytonowej tomografii emisyjnej (ang. positron emission tomography – PET) w diagnostyce przedoperacyjnej.