Nietypowa przyczyna wstrząsu kardiogennego po przezskórnej interwencji wieńcowej – opis przypadku - Krzych, Łukasz; Święch, Wojciech; Gołba, Krzysztof S.; Machej, Leszek; Morkisz, Łukasz; Bochenek, Andrzej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Urazy serca to grupa potencjalnie zagrażających życiu obrażeń o zróżnicowanej etiologii. Jedną z przyczyn obrażeń jest uraz jatrogenny, który może rzutować na wydolność hemodynamiczną i skutkować powstaniem tamponady serca. Prezentowana praca omawia przypadek ostrej tamponady serca z objawami wstrząsu kardiogennego i zatrzymaniem krążenia, które wystąpiły u 77-letniego chorego poddanego przezskórnej interwencji wieńcowej.