JAKOŚĆ W MEDYCYNIEPowrót do życia chorych po transplantacji i ocena jego jakości - Jaworska, Izabela; Pudlo, Robert; Pacholewicz, Jerzy; Szyguła-Jurkiewicz, Bożena; Barańska-Kosakowska, Anna; Dylewska, Aleksandra; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
5 listopada 1985 r. Zbigniew Religa wykonał pierwszy w Polsce udany przeszczep serca. Od 25 lat w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu przeprowadzane są operacje, które ratują zdrowie i życie pacjentów z niewydolnością krążenia. Operacje te poprawiają ich komfort życia i pozwalają prowadzić życie podobne do tego, które wiodą osoby zdrowe. Na jakość życia biorców wpływać mogą: konieczność regularnych wizyt kontrolnych, przyjmowanie leków, umiejętność radzenia sobie ze stresem, cechy osobowości oraz występowanie lęku i zaburzeń nastroju. Z tego powodu zespół opiekujący się pacjentami po przeszczepie serca powinien obejmować również lekarza psychiatrę i psychologa.