Co nowego w profilaktyce nowotworów układu pokarmowego – przegląd piśmiennictwa 2009–2010 - Klusek, Justyna; Głuszek, Stanisław; Kozieł, Dorota (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Znaczenie diety, aktywności fizycznej i ogólnie pojętego stylu życia w profilaktyce nowotworów jest aktualnie przedmiotem wielu badań. Czerwone i przetworzone mięso, bogate w żelazo hemowe, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Zalecane są warzywa i owoce w dużych ilościach, ale świeże, spożywane na surowo, w przeciwieństwie do tych konserwowanych solą. Ważnym czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia raka żołądka jest zakażenie Helicobacter pylori , obecnie kładzie się duży nacisk na rolę eradykacji tych zakażeń w profilaktyce raka żołądka. Trwają też badania nad skutecznością zielonej herbaty, której korzystne działanie obserwowane in vitro niestety nadal rzadko znajduje odzwierciedlenie w badaniach epidemiologicznych. Podkreślane jest znaczenie aktywności fizycznej, prawidłowej masy ciała oraz ograniczenia spożycia tłuszczy zwierzęcych na korzyść roślinnych. Nie zaleca się natomiast suplementacji witamin, gdyż na obecnym etapie badań nie ma dowodów na ich skuteczność i bezpieczeństwo w profilaktyce raka.