Postępowanie terapeutyczne w nowotworach części egzokrynnej trzustki – przegląd piśmiennictwa - Andrén-Sandberg, Ake; Hedberg, Mats; Winter, Katarzyna; Małecka-Panas, Ewa (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Leczenie raka trzustki jest poważnym problemem współczesnej medycyny. Rak ten stanowi ok. 3% nowotworów wykrywanych corocznie na świecie i zajmuje 4. miejsce pod względem śmiertelności wśród nowotworów złośliwych. Agresywny przebieg, późne rozpoznanie oraz oporność na stosowane leczenie powoduje, że 5-letnie przeżycie nie przekracza 5%. Podstawową metodą terapii wczesnych postaci nowotworu jest radykalny zabieg, jednak w chwili rozpoznania u 80–90% chorych proces nowotworowy jest zaawansowany, a guz nieoperacyjny. Jedną z możliwości poprawy wyników leczenia raka trzustki jest stosowanie terapii uzupełniającej. W niniejszym artykule przedstawiono przegląd aktualnych badań z randomizacją dotyczących leczenia adiuwantowego, neoadiuwantowego, monoterapii, terapii skojarzonej oraz leczenia bólu czy roli odżywiania w terapii raka trzustki.