Stan błony śluzowej jamy ustnej u osób dorosłych z chorobą Leśniowskiego-Crohna w zależności od aktywności choroby, metod jej leczenia i palenia papierosów - Ślebioda, Zuzanna; Szponar, Elżbieta; Linke, Krzysztof (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Cel : Ocena stanu błony śluzowej jamy ustnej u osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna (ChLC) w zależności od jej aktywności, metod leczenia i palenia papierosów. Materiał i metody : Badaniem objęto 70 osób z ChLC i 70 bez chorób ogólnoustrojowych. Pacjentów z ChLC przydzielono do podgrup, uwzględniając: aktywność choroby określoną na podstawie CDAI, metody leczenia oraz palenie papierosów. U wszystkich badanych osób wykonano kliniczną ocenę i dokumentację fotograficzną stanu błony śluzowej jamy ustnej oraz badanie mikologiczne na podłożach wybiórczych dla Candida. Uzyskane wyniki poddano analizie statystycznej. Wyniki : Afty przewlekłe nawracające występowały najczęściej u pacjentów o wysokiej aktywności ChLC i u osób niepalących tytoniu. Aktywność ChLC nie wpływała na częstość występowania obrzęku błony śluzowej policzków z objawem brukowania. Biały, obłożony język stwierdzono najczęściej u osób poddanych terapii skojarzonej oraz u palaczy tytoniu. U pacjentów z wysoką aktywnością ChLC obserwowano częste występowanie zmian rumieniowo-zanikowych na języku. W badanych podgrupach osób z ChLC nie odnotowano natomiast statystycznie znamiennych różnic dotyczących obecności Candida w jamie ustnej. Wnioski : Afty przewlekłe nawracające i zmiany rumieniowo- -zanikowe na języku występowały częściej u osób z dużą aktywnością ChLC. Aktywność schorzenia, metody jego leczenia i palenie papierosów nie wpływały znacząco na obecność Candida w jamie ustnej u badanych osób z ChLC.